Blog

Späť na zoznam

Príroda sa zelená. A čo vaša kuchyňa?

04.04.2019

Mnohí z nás bojujú s jarnou únavou, doprajme si novú energiu aj na tanieri. V mojom novom blogu nájdete pár zelených inšpirácií do jarnej kuchyne. Sú plné vitamínov, živín a dajú sa pripraviť na tisíc spôsobov.



Medvedí cesnak


Nazbierajte si ho v prírode, alebo kúpte na trhu. Umytý, usušený a nakrájaný sa dá mraziť, surový je skvelý do šalátov alebo na chlieb s maslom. Výborný je aj v taštičkách z lístkového cesta. Zmiešajte ho napríklad s nivou a orechami a naplňte nimi lístkové cesto, potrite vajíčkom a dajte piecť. Alebo si vyrobte domáce pesto, zmiešajte nadrobno nakrájaný medvedí cesnak so soľou a olivovým olejom a naložte do pohárov.


Špargľa


Typicky jarná zelenina je skvelá ako príloha len tak narýchlo udusená na masle alebo olivovom oleji. S maslom, smotanou a parmezánom vyčaruje skvelé rizoto. Ak ju uvaríte so zeleninovým vývarom, zemiakom a cibuľou a rozmixujete, máte výbornú jarnú polievku.



Hrášok


Najlepší je čerstvý priamo zo strukov, ale aj v teplej kuchyni má dôležité miesto. Jarná hrášková zeleninová polievka je klasika, ktorá nikdy neomrzí. Skúste však aj hráškové cestoviny. Uvarte smotanu s cesnakom, soľou a korením, pridajte trochu muškátového orecha, opečte na kocky nakrájanú šunku alebo slaninu a zmiešajte s čerstvým hráškom a uvarenými cestovinami.


Špenát

 

Do šalátov aj do rúry, špenát je mimoriadne variabilný. Najviac sa hodí k syrom či cesnaku. Okrem klasického špenátového prívarku skúste šalát so sušenými rajčinami, hoblinkami parmezánu, talianskou sušenou šunkou a dresingom z balzamiko octa a olivového oleja. 

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:

Naši partneri