Blog

Späť na zoznam

Pustite jeseň do vašej kuchyne

30.09.2018

Na Slovensko sa posledné roky vracia babie leto, kedy je vzduch ešte vyhriaty letným slnkom, ale ráno a večer už cítiť chlad nadchádzajúcej jesene. Tieto krásne dni so zvláštnou atmosférou sú najlepší čas, aby sme sa aj my, aj naše domácnosti, preklopili do jesene a pripravili sa na chladné mesiace, ktoré si môžeme užiť rovnako, ako horúce leto.


V chladnom počasí sa nám žiada aj úplne inak variť. Namiesto šalátov zeleninu častejšie grilujeme alebo dusíme, namiesto zmrzliny máme chuť na domáci jablkový koláč, ktorý nám rozvonia dom. Podelím sa s vami s pár tipmi, ako pustiť jeseň aj do kuchyne, cítiť sa v nej útulne, a varenie si užívať.



ŠÍPKY


Ak ste mali v lete v kuchyni stále čerstvé kvety, vymeňte ich za kytičku so šípkami. Nemusíte ich zbierať, zviazané motúzikom ich nájdete na najbližšom trhu.


Ak si trúfate, uvarte z nich fantastický šípkový lekvár alebo sirup! Je to vitamínová bomba a veľmi vzácna pochúťka. Tradičný spôsob ich spracovania zahŕňa nekonečné čistenie a vyberanie ich pichľavého vnútra, ale môžete trochu podvádzať, šípky najskôr tepelne upraviť a potom prepasírovať, čím sa takmer bezpracne semienok zbavíte.


GAŠTANY


Okrem jedlých gaštanov, ktoré si môžete upiecť či uvariť počas chladných večerov, sú vhodné aj ako ozdoba. Nasypte nejedlé gaštany do sklenenej misy či pohára, alebo si položte na poličky zvieratká či postavičky gaštankov, ktoré zmajstrovali vaše deti či vnúčatá.


MISA OVOCIA


Naaranžujte si jesennú misu ovocia. Okrem hrušiek, jabĺk, sliviek a hrozna kľudne priložte malú tekvicu.




VÔNE


Jesenné vône navodia tú správnu atmosféru, aj keď sa akurát z vašej rúry nešíri vôňa domáceho koláča. Stačí priniesť pár šišiek a vetvičiek z lesa, rozkrájať pomaranče, dať do misky škoricovú kôru, klinčeky alebo rozkrojený vanilkový lusk.


JABLKÁ A HRUŠKY


Varte čerstvé kompóty. Najmä k mäsu sa nám žiadajú, tak ak máte dostatok jabĺk či hrušiek, uvarte ich so škoricou a vanilkovým cukrom ako horúci čerstvý kompót. Jednoduché, rýchle, nádherne jesenné.


Sušte ich. Čistenie a krájanie je pracné, ale môže byť príjemné. Pustite si večer obľúbený film či seriál, uvarte si šípkový čaj a z prípravy na sušenie jesenného ovocia si spravte pohodovú udalosť. Sušené jablká či hrušky potom kedykoľvek prihoďte deťom na desiatu alebo sebe do práce, alebo ich noste v kabelke, ak vás prepadne počas dňa hlad.


PEČTE KOLÁČE


Nie je nič pohodovejšie, ako návrat do prevoňaného bytu, kde sa pečie domáci jablkový koláč so škoricou. Pečte koláče ako často to len ide, užívajte si samotný proces, jedzte ich na raňajky, ku káve, či ako dezert. Pre diétnejšiu verziu menej slaďte, bielu múku nahraďte špaldovou, tukom šetrite... ale užívajte si koláče tak často, ako sa dá.


LÍSTIE


Pár krásnych jesenných listov prelakujte lakom na vlasy a pohoďte na nedeľný prestretý stôl. Pridajte jesennú kytičku a misu ovocia, sviečku, servítky s jesenným motívom a takmer bez námahy máte prestretý jesenný stôl pre rodinu či hostí.


TEKVICE


Z malých ozdobných tekvičiek si urobte zátišie, večer kľudne pridajte čajovú sviečku v bezpečnom svietniku, jej svetlo v kombinácii s teplou farbou tekvíc dá vašej kuchyni magickú jesennú atmosféru.


Veľké, jedlé tekvice varte, pečte, duste, smažte... a robte z nich koláče! Hlavné jedlo, polievka či príloha, tekvica sa dá upraviť na tisíc úžasných spôsobov. Strúhaná tekvica zvláčni cesto a v kombinácii s koreninami z nej vytvoríte naozaj výnimočné koláče či zákusky.


HRÍBY


Sušené hríby v plátenom vrecku by mali patriť do každej jesennej kuchyne. Sú tiež krásnou ozdobou. A ak ich budete sami sušiť, váš byt na pár dní prevoňajú čarovnou vôňou lesa.



ZAVÁRANIE


Aj keď zaváranie skôr patrí k letu, kedy sú prebytky ovocia a zeleniny, zaváranie jesenných plodín má tiež svoje čaro. Hríby, šípkový lekvár, rôzne kompóty či zeleninové nátierky sú dobroty, ktoré vás počas nadchádzajúcej zimy určite potešia.



Autor: Jana Púchla
Zdieľať:

Naši partneri