Blog

Späť na zoznam

Slovenské veselice

05.07.2019

Vidiecke svadby sú plné symboliky a krásnych rituálov. Tu sú tie najznámejšie:


ODOBIERKA

Začína ňou každá tradičná svadba. Je to poďakovanie a vzdanie úcty rodičom. Táto tradícia je veľmi emotívna a prebieha v úzkom kruhu rodiny.


ROZLÚČKA SO SLOBODOU

Nejedná sa o moderný zvyk, sprevádzal aj naše tradičné svadby. Spravidla sa však so slobodou lúčilo v predvečer sobáša a nie týždne pred ním, ako to býva zvykom dnes. Ženích s ostatnými mládencami si pripíjali a nevesta s priateľkami chystali pierka pre hostí alebo inú drobnú výzdobu.



„POLIEVKA JE MÁLO SLANÁ“

Tento pokrik odznie takmer na každej svadbe a jeho cieľom je „prinútiť“ mladomanželov pobozkať sa. Je to milý zvyk, a preto sa z dedín rýchlo preniesol aj do veľkých miest.


DARY MEDZI SNÚBENCAMI

Z filmov poznáme, že si snúbenci pred oltárom čítajú sľuby lásky. Niečo podobné sa dialo aj na našich svadbách v minulosti, vyznanie však sprevádzali aj dary. Ženích neveste daroval čižmy a nevesta svojmu budúcemu manželovi vyšívanú košeľu.


ROZBÍJANIE TANIERA

S týmto veselým zvykom sa stretávame dodnes bez ohľadu na to, či sme na mestskej či vidieckej svadbe. Mladomanželov čaká zametanie črepov po príchode na miesto hostiny a je to skúška ich budúcej spolupráce.



PRENESENIE NEVESTY CEZ PRAH

Kedysi sa verilo, že prenesením nevesty cez prah sa oklamú zlí duchovia, ktorí strážili dom a mladomanželom by uškodili. Dnes ho skôr vnímame ako symbolický začiatok spoločného života.


HÁDZANIE KYTICE

Za nevestu nastúpia vydajachtivé slobodné dievčatá a nevesta za seba hodí svoju kyticu. Ktorej dopadne do náručia, tá bude ďalšia! Veľmi obľúbený svadobný rituál pochádza z Anglicka, ale u nás je veľmi bežný.


ČEPČENIE

Ceremoniál čepčenia nevesty sprevádzajú ľudové piesne a je to symbol toho, že z nevesty sa stáva žena.




KRÁJANIE TORTY

Často býva v magickú polnočnú hodinu. Tortu načnú novomanželia, ktorí sa ňou najskôr vzájomne nakŕmia a potom začnú krájať a ponúkať hosťom. Svadobná torta je ozdobou každej hostiny a nevesty si na jej výbere dávajú záležať takmer tak, ako na šatách. Ak máte vo výhľade vlastnú svadbu, rada vám upečiem tradičnú alebo modernú na želanie. 

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:

Naši partneri