Blog

Späť na zoznam

Svadobná torta

25.03.2019

Torta je symbolom svadby a ozdobou slávnostného stola. Jej krájanie je čarovný rituál, ktorí si vychutnajú mladomanželia aj hostia. Pri jej výbere to niekedy iskrí, keďže torta musí spĺňať viacero kritérií. Musí zapadnúť do štýlu svadby, byť fotogenická, mať správnu veľkosť, aby sa všetkým ušlo, dobre chutiť. A najmä, musí byť nezabudnuteľná.



História svadobnej torty


Jej tradícia siaha až do antického Ríma a postupne sa rozšírila do celého sveta. Každý národ má však vlastné zvyky a na Slovensku sa líšia dokonca medzi regiónmi. Najčastejšie vidíte torty potiahnuté bielym marcipánom alebo fondánom ozdobené cukrovými či živými kvetmi a rôznymi perličkami a inými dekoráciami. Aj tento špeciálny dezert však podlieha trendom a do módy idú rôzne „nahé“ torty, ktoré nie sú potiahnuté polevou, či namiesto torty zvolia mladomanželia viacero koláčikov, tzv. cupcakes.



Kedy ju krájať?


Ideálny čas neexistuje. V našich končinách sa však zvykne krájať okolo polnoci. Niektorí svadobčania zase čas jej krájania viažu na prvý tanec. Výhodou skorého krájania je, že ju ochutná viac ľudí, keďže veľa hostí odchádza ešte pred polnocou. A výhodou neskorého krájania, že ju môžete dlhšie obdivovať.


Moje svadobné torty


Moje torty sú zdobené zrkadlovou technikou. Je to špeciálna poleva, ktorá sa krásne leskne a pripravujem ju podľa vlastného tajného receptu. Prácu s touto polevou zbožňujem, pretože sa dá pripraviť na nekonečne veľa spôsobov a keďže je z prírodných surovín, ktoré máte bežne doma v špajzi, aj výborne chutí. Rada upečiem tortu aj pre váš veľký deň. Vybrať si môžete až z 8 plniek a ozdobím ju podľa vašich predstáv, aby bola ozdobou svadobného stola.


Autor: Jana Púchla
Zdieľať:

Naši partneri