Tradičná ťahaná štrúdľa
17.10.2018
V kuchyni často experimentujem, rada sa však vraciam k tradičným dezertom. Ťahanou štrúdľou podľa rodinného receptu vždy poteším svoju rodinu a pripravujem ju naozaj s láskou. Keďže jeseň je čas jabĺk, rada sa s vami podelím s receptom, ktorý vdýchne vôňu jesene a babičkinej kuchyne aj do vášho domova.
Tradičná ťahaná štrúdľa
Cesto
3 - 4 hrnčeky hladkej múky
1 hrnček vlažnej vody
1 vajíčko
trochu oleja
Plnka
Podľa vlastného výberu - maková, orechová, tvarohová..
Odporúčam jablkovú - na masle krátko podusíme strúhané jablká a pridáme vanilkový cukor, škoricu, hrozienka a mleté orechy
Postup
Všetky ingrediencie vymiešame pomocou mixéra so špirálovými lopatkami, prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Potom cesto preložíme na pomúčený obrus, najprv zľahka rozvaľkáme a následne začneme suchými rukami rovnomerne vyťahovať smerom od stredu k okrajom.
Keď máme cesto dostatočne vytiahnuté, nožnicami obstriháme hrubé okraje ( pri upečení by boli tvrdé).
Na polovicu cesta rozložíme ľubovoľnú plnku, druhú polovicu cesta poprskáme olejom.
Takto pripravené cesto zvinieme pomocou obrusa.
Štrúdľu preložíme na pomastený plech, potrieme vajíčkom a pečieme približne 45 minút na 200 stupňov.
Dobrú chuť.